• Historie

    Het prille begin

    De voetbalvereniging Wij Houden Stand werd op 1 juni 1931 opgericht. De feitelijke oprichtingsavond was een week later op 8 juni in Hotel de Gouden Leeuw in de Voorstraat te Sint-Annaland. In eerste instantie was de naam HDS (Houd Dapper Stand), maar omdat bij de KNVB al een voetbalvereniging met deze naam was geregistreerd, werd in 1932 de naam WHS (Wij Houden Stand) aangenomen. Drijvende kracht achter de oprichting van WHS was ongetwijfeld de jonge onderwijzer Jaap Heijboer die stimulator van deze vereniging bleef tot en met de oprichting van de supportersclub in 1961.

    In 1935 sloot de jeugdclub DOSKO zich aan bij WHS en even later deden de voetballers van DOS hetzelfde. Vanaf die tijd had Sint-Annaland nog 1 voetbalvereniging. Een vereniging die tot op de dag van vandaag nog springlevend is, WHS.

    Sportief gezien waren er vooral veel oefenwedstrijden met gerenommeerde Rotterdamse clubs, dankzij de contacten van onderwijzer en later voorzitter Arie Levering. In 1938 werd voor 1000 man publiek een oefenwedstrijd gespeeld tegen topclub Xerxes, die enkele internationals in de gelederen had. De wedstrijd werd verloren met 3-8, maar het 15-jarige talent Briël Heijboer werd een contract aangeboden, waarvoor hij moest bedanken. Hij kon thuis niet gemist worden.

     

    De voetballers:

    In meer dan 90 jaar historie heeft WHS in diverse perioden een grote schare aan bijzondere, talentvolle spelers gehad. We kunnen die niet uitputtend hier presenteren, maar een greep uit de illustere namen willen we u niet onthouden:

    Gabriël Heijboer, Jaap Burgers en Wim Rijnberg waren geweldige voetballers gedurende de beginjaren. Gabriël (Briël) Heijboer hing pas in 1978 zijn schoenen definitief aan de wilgen op 55-jarige leeftijd.

    Naast een mooie periode tussen 1935 en 1943, was de meest in het oog springende periode die in de jaren zeventig. In de tijd dat Ajax, Feyenoord en Oranje successen boekten was het ook in Sint-Annaland genieten geblazen. In deze periode was WHS de hoogst spelende Thoolse club en had daardoor nogal wat aantrekkingskracht op voetballers uit de omgeving die zich op dit hoge niveau wilden meten.

    En WHS had in voetballers als Henk Dijkema (grote Hein), Adrie de Witte, Theo Moerland, Nico Hage en keeper Wim Fase mensen die het publiek aanspraken. Henk en Ko Stoutjesdijk, Henk Brinkman, Jaap Moerland, Piet de Koster en Aad van der Meeren zijn een aantal van de voetballers die in die jaren het Groen en Wit uit Sint-Annaland mede kwamen verdedigen.

    Opmerkelijk was ook het meespelen van twee tweelingen in de jaren tachtig. De tweeling Rien en Ewoud Fase en de tweeling Johan en Iman van de Repe speelden in die periode 'gebroederlijk' samen in het eerste elftal.

    In de jaren vanaf 2017 ontwikkelden zich talenten als Arvin, Jeremy en Armando de Witte, Jasper Gunter en Wout den Engelsman. Mede door hun brille als extra aan het sterke collectief behaalde WHS in 2022 wederom een kampioenschap en promotie naar de tweede klasse.

    Gedurende de lange WHS historie zijn er ook voetballers geweest die het Groen en Wit verruilden voor een ander tenue. Sommigen,  omdat zij gevraagd werden het hogerop te proberen, anderen om hun eigen ambities waar te maken.

    Piet Fase bij PSV, Piet de Rijke bij RBC en Germinal Eekeren, Arie de Jonge bij NAC en Halsteren, Leon van den Ouden bij Kloetinge en Hoek en Perry Snoep bij RBC zijn talentvolle spelers die deze stap gemaakt hebben. Maar de genoemde spelers vanaf 2017 staan nu ook in dat rijtje: Arvin en Jeremy de Witte bij Halsteren evenals Jasper Gunter. Armando de Witte bij NAC en RBC en Wout den Engelsman bij JOVZ en Goes.

     

    De trainers:

    De trainer die ongetwijfeld zijn grootste stempel op WHS gedrukt heeft is Nico de Frel. In een periode van 17 jaar, van 1961 tot en met 1978, leidde hij WHS van de kelder van de 1ste klasse afdeling naar de op 1 na hoogste klasse in het KNVB zaterdagvoetbal.

    Een andere bijzondere trainer was Wim van Vossen Azn. Hij was gedurende een lange periode hulptrainer van Nico de Frel en heeft daarnaast alle jeugdelftallen wel eens onder zijn hoede gehad. Welke WHS voetballer heeft tussen 1960 en 2000 Wim van Vossen niet als trainer meegemaakt.

    Na Nico de Frel heeft WHS nog vele trainers gehad, zoals daar zijn: Cees van Oers, Cor Bruijs, Chiel van de Meeberg, Jan Englebert, Andre van Nieuwenhuijzen, Lion de Frel, Andre Maas, Johan Sulkers, Cees Stoutjesdijk, Joost Hulshof, Ko Stoutjesdijk, Erwin de Nijs, Romeo Van Aerde, Karl Vergouwen en John de Frel.

    Daarnaast hebben 2 clubiconen, die als speler zeer succesvol waren, WHS ook als trainer gediend: Theo Moerland en Leon de Witte. Beiden wisten het eerste elftal naar de tweede klasse te loodsen. Theo in het seizoen ’89-’90 en Leon in ’21-’22.

     

    De accomodatie

    WHS startte in 1931 op een weiland van de heer Kooijman aan de Oude Zeedijk in Sint-Annaland. In 1937 werd daar het eerste kleedlokaal (kotje) gebouwd. Tot die tijd was het omkleden langs de lijn of bij de omheining van het weiland waarbij de fietsen als kapstok dienst deden. Later verhuisde de voetbalvereniging naar een beter weiland van de heer Akkermans tot men in 1948 verhuisde naar de Dorpsweg.

    In 1962 werd het gemeentelijke sportcomplex aan de Bierenstraat door de Heide Mij aangelegd en kon men spreken van een echte accommodatie. In 1968 werd de door de toenmalige gemeente Sint-Annaland geschonken lichtinstallatie in gebruik genomen.

    Op 27 augustus 1979 werd het tweede wedstrijdveld, dat ook door de Heide Mij was aangelegd, in gebruik genomen.

    In 1987 werd een aanvang gemaakt met de aanleg van een trainingsveld. De aanleg van het huidige zandveld werd door WHS in eigen beheer uitgevoerd.

    In 1999 volgde weer een enorme verbetering van het WHS sportcomplex aan de Bierenstraat. WHS kreeg een tribune, 2 extra kleedkamers, een massageruimte, werd de kantine grondig verbouwd en kreeg de keuken een opknapbeurt. 17 Augustus 1999 volgde de officiële opening met een wedstrijd tussen WHS 1 en de betaalde jeugd van Feyenoord. Tevens kreeg het complex in 1999 een naam, vanaf dat moment heet het terrein aan de Bierensstraat sportpark 'De Waaje'.

    In het najaar 2014 is een begin gemaakt met de renovatie van de accommodatie. De 1e fase betrof de verplaatsing van de toiletgroep en de uitbreiding van de kantine, de 2e fase de aanpassing van de bestuurskamer en winter 2015/2016 de 3e fase de uitbreiding en herinrichting van de keuken. De laatste grootschalige verbouwing stamt uit 2019.

     

    Het bestuur

    Naast de genoemde Jaap Heijboer was Bram Soeters jarenlang het bestuurlijke gezicht van WHS. Van 1949 tot en met 1974 hanteerde Soeters de voorzittershamer. In 1974 nam hij afscheid en kreeg de titel ‘Ere-Voorzitter’ van voetbalvereniging Wij Houden Stand.

    Bram Soeters werd als voorzitter opgevolgd door Rien Mosselman. Daarna waren achtereenvolgens Jaap Vroegop, Adrie Scherpenisse, Gerrit Bril, Sander Westdorp Mzn, Anco Fase en Rik-Jan Blom de mannen die de hamer hanteerden. Vanaf 2013 is Henk Brinkman WHS voorzitter.

    Het aantal bestuursleden varieerde door de jaren heen van 3 tot 10 personen, Sander Westdorp Mzn voerde het werken met commissies in en vanaf dat moment is het WHS bestuur vastgesteld op 7 leden. Door de uitbreiding van taken en verantwoordelijkheden is het voornemen om dat aantal uit te breiden naar 9 vanaf 2023.

     

    De toekomst

    Na meer dan 90 jaar is WHS een springlevende voetbalclub, maar meer dan dat. We zijn onderdeel van het DNA van St. Annaland. Naast voetbal bieden we onderdak aan de dagbesteding aan bewoners van ‘de Kaoie’, een vestiging van ‘Sjaloom Zorg’ in St. Annaland. In 2018 zijn er Jeu de Boules banen aangelegd waar een competitie voor loopt. Er is een aanzet om op intensieve schaal te gaan samenwerken met onze buren, de tennisvereniging. En we spelen een actieve rol in het overkoepelende overleg van de Thoolse Voetbal federatie.

    Daarnaast werken we gestructureerd en met professionele partners aan een eigen jeugdplan. Enerzijds is dit de basis om talent te ontwikkelen en zo onze sportieve ambities in de toekomst waar te kunnen blijven maken. Anderzijds geeft het richting aan onze uitstraling, om de jeugd aan onze voetbalfamilie te binden.

     

    Versie juli 2023