• Bron: PZC 20-12-23

  Van het frivole spel van WHS is nog weinig over nu het tegen degradatie vecht

  De ziekenboeg bij WHS is bomvol, na de verschrikkingen van de eerste helft van het seizoen. Met een 1-3-nederlaag, zaterdag tegen de directe concurrent Serooskerke, gaat het verzwakte groenwitte legertje de winter in. Na het verlies in de degradatiekraker oogt generaal Koos Waslander nog altijd strijdbaar. ,,Na de winterstop komen er veel spelers terug van blessures. Dan beginnen we opnieuw.”

 • Bron: PZC 19-12-23

 • Topscorer 1e standaardteams Eiland Tholen 26 oktober 2023

    1. Rob den Engelsman (Noad) 11

   2. Frank den Engelsman (Noad) 5

   3. Youri Boudou (­ THol.Boys) 4

  Op de vijfde competitiedag slechts vier doelpunten bij WHS, Noad, SPS en ­ THolense Boys. De slechtste score tot nu toe. Smerdiek voetbalde niet en Stavenisse maakte geen goal. Joost van Dijke maakte bij WHS zijn tweede doelpunt van deze competitie. Frank den Engelsman scoorde zijn vijfde goal voor Noad. Voor zowel Leander Rijstenbil van SPS als Auke Bovenberg van ­ Tholense Boys was het hun eerste doelpunt van dit seizoen. De top is echter wat in aantal gewijzigd omdat er doelpunten van Rob den Engelsman in de derby Noad -SPS ten onrechte aan zijn broer Frank waren gegeven. De Noad spits heeft een ruime voorsprong op zijn broer Frank in plaats van slechts 1 doelpunt.

 • Joost van Dijke enige die scoort tijdens slijtageslag met DBGC

                              Mooie gelijkmaker na snelle achterstand WHS

   “Heerlijk jongen” Zo complimenteerde WHS-trainer Koos Waslander middenvelder Joost van Dijke, die in de 38e minuut de gelijkmaker scoorde tegen DBGC. De talrijke toeschouwers zagen op het kersverse hoofdveld in de tweede helft nog diverse kansen, maar het bleef 1-1. Ook in hun derde thuiswedstrijd bleven de Setallanders ongeslagen.

  De bezoekers uit Oude Tonge hadden echter een flitsende start. In de eerste minuut werd een uitbraak met een doelpunt bekroond. De sliding van Renaldo de Witte kwam net te laat 0-1. DBGC was in de beginfase de betere ploeg. Een redding van Machiel den Engelsman voorkwam in de elfde minuut een grotere achterstand, toen keeper Armando de Witte uit zijn doel was. De bezoekers drongen aan en de WHS doelman verwerkte een goed schot tot corner. Tom de Ruijter liep tegen een gele kaart op voor vasthouden.. Trainer Waslander schreeuwde de longen uit zijn lijf om zijn team aan te sturen en vooral de naam Joost viel nogal eens. Pas na een halfuur kwam de thuisclub beter in de wedstrijd. Een kopbal van Mees Bevelander uit een voorzet van Joost van Dijke ging naast en van Dijke zelf schoot nog over.Zeven minuten voor de pauze was het wel raak. Een mooie actie van Claude van Zomeren op links, die op rechts vrijstaande Joost van Dijke bediende. Nog een passeerbeweging en Joost haalde diagonaal uit in de linker hoek 1-1. Roy de Jonge kreeg voor rust nog een kans, maar zijn schot ging naast.

  Den Engelsman redt

  In de tweede helft loste Werner Marsman spits mees Bevelander af. Een goede actie van Joost van Dijke gaf de supporters hoop, maar het was oppassen geblazen en opnieuw Machiel den Engelsman redde uitstekend. Een uitval van Claude van Zomeren bracht de Flakkeese verdediging in de problemen, maar de doelman pakte de bal. WHS gooide ook Claudel van Zomeren in de strijd in plaats van Tom de Ruijter. Om voorin meer snelheid te benutten. Met nog een halfuur te spelen verliet Kevin Schaegen geblesseerd het veld; Jeremy Potappel werd zijn vervanger achterin. Stijn Bevelander kreeg in de 66e minuut

  een enorme kans om WHS op voorsprong te zetten, maar hij kreeg de bal er niet in. Een kopbal van Machiel den Engelsman was voor de doelman. De strijd eiste zijn tol, want ook Joost van Dijke moest geblesseerd naar de kant met nog twintig minuten te spelen. Leroy Hage viel in en Marsman ging terug naar de verdediging. DBGC drong aan en schoot twee keer naast. Na balverlies van Renaldo de Witte redde weer Den Engelsman op de doellijn. WHS probeerde richting de kantine voor een kluwen aan toeschouwers drie punten te pakken. Een kopbal uit een hoekschop kwam echter in de handen van de keeper.

  Zenuwslopend slot

  Vijf minuten voor het eindsignaal een uitbraak van de broers van Zomeren. Claude speelde echter de bal te ver voor zich uit, waardoor hij de op rechts vrijstaande Claudel niet kon bedienen. Bij een volgende actie werd Claudel op de rand van de zestien meter onderuit gehaald. De vrije trap van Roy de Jonge leverde niet meer dan een corner op. Het was een zenuwslopend slot aan beide kanten. Een actie van Claudel van Zomeren strandde en Roy de Jonge schoot naast. De thuisclub ging door het oog van de naald toen een bal maar net naast het doel van WHS ging. Een vrij trap op de rand van de zestien, na een overtreding van De Jonge stelde de zenuwen nogmaals op de proef. De bal ging echter naast, zodat het 1-1 bleef. WHS staat in de 2e klasse E zevende met 6 punten uit 5 wedstrijden, evenveel als MOC’17 en Arnemuiden.

   

 • Bron: Eendrachtbode 26-10-23

  Tussendoor was er in de uitwedstrijden een te gemakkelijk verlies tegen Arnemuiden en een verdiende 2-2 tegen Yerseke waarbij eigenlijk de winnende 2-3 van ons gestolen is door de onterecht voor buitenspel vlaggende assistent-scheidrechter van Yerseke.

  Zaterdag dan dus de eerste thuiswedstrijd op het Hoofdveld wat in ieder geval de kans op kwijtgeraakte wedstrijdballen verkleind, ook de nieuwe tribune tegen over de huidige hoofdtribune kan in gebruik genomen worden, de accommodatie is er dus klaar voor. Wat vele malen belangrijker is, heeft te maken met de staat van het elftal, zijn die er ook klaar voor? Na de wedstrijd bij Yerseke leek dat het geval te zijn, met de week fitter en zeker ook een steeds sterker wordende teamspirit. Of de min of meer gedwongen vrije week in de herfstvakantie hier een positieve of negatieve bijdrage aan geeft, gaan we zien. Een aantal selectiespelers ging gezamenlijk een aantal dagen naar het Portugese Lissabon, een aantal kwam ook een beetje ziek terug en doordat er ook ziektegevallen waren binnen de staf is er niet of nauwelijks getraind. Nu hoeft dat niet altijd negatief te zijn want soms is een weekje rust juist prima en goed voor een mentale boost. Toch zijn er nog een aantal spelers die het juist wel nodig hebben om extra meters op het trainingsveld te maken om in de wedstrijd op zaterdag 90 minuten te knallen. Wat de uitwerking van het vrije weekje is, gaan we zaterdag zien tegen een voor ons lastige tegenstander.

  De wedstrijd WHS – DBGC is tweemaal eerder gespeeld. Zowel in het seizoen 2015-2016 als in 2022-2023 werd het 1-2 voor de ploeg uit Oude-Tonge. In totaal hebben we vijfmaal de degens gekruist met de Don Bosco Grijsoord Combinatie uit Oude Tonge.

  Verloren we in seizoen 2015-2016 met 5-4 en vorig seizoen vriendschappelijk een verdienstelijke 1-1 maar enkele weken later voor de competitie een ongenadige 6-1 oor wassing. Al met al is onze track-record tegen de blauw-witten dus niet zo best. Dan de stand in de huidige competitie na 4 wedstrijden, DBGC op een lage tiende plaats met maar 3 punten en een doelsaldo van 8-11 en WHS op een zevende plaats met 5 punten en een doelsaldo van 6-9. De man om in de gaten te houden is aanvaller Jeroen Sep, dit seizoen al weer 5 goals en in totaal al 200 goals gescoord. Bij WHS steekt youngster Claude van Zomeren in uitstekende vorm en is hij met 3 doelpunten ook de clubtopscorer. Verder goed te zien dat Kevin Schaegen op de weg terug is. Jammer dat we nog niet kunnen genieten van onze nieuwe spits Arjen de Heer en ook sterkhouder Quincy Hoek is niet fit. Beiden zullen waarschijnlijk pas na de winterstop weer in actie kunnen komen voor WHS 1. Aan voorspellingen waag ik me niet want wie had voorspeld dat Ajax op dit moment op een 17e plaats in de Eredivisie zou staan? Wel hoop ik dat we de negatieve reeks tegen DBGC kunnen omdraaien en op die manier weer een beetje verder afstand kunnen nemen van die onderste zone. We zien u heel graag terug aanstaande zaterdag om 15.00 uur op de Waaje. En u hoeft deze keer niet meer door te lopen naar Veld 2.

  Balsponsor WEA Zuid-West balsponsor WHS 1 – DBGC 1 WEA helpt ondernemers om in financiële topconditie te komen en is al ruim 100 jaar een begrip in West Nederland op het gebied van accountancy en belastingadvies. WEA is een organisatie van accountants, registeraccountants, belastingadviseurs, waarderingsdeskundigen en loonadviseurs. Met 400 medewerkers en 18 vestigingen behoort WEA tot de top 20 accountants kantoren van Nederland. WEA Zuid-West heeft vestigingen in Goes en Zierikzee. De sponsorcommissie van WHS bedankt WEA voor het sponsoren van de wedstrijdbal.

  Deze week is Mik de Wilde pupil van de week. Mik is een van de verdedigers van de JO12. Zijn hobby’s zijn voetbal en turnen. Ook vindt Mik het leuk om FIFA en Fortnite te spelen op zijn playstation, buiten te spelen en gooit hij graag een hengeltje uit om lekker te vissen. Zijn favoriete voetbalclub is PSV waar Bakayoko zijn favoriete speler is. Bij WHS is dit Fabian Vroegop. Mike eet graag frietjes en houdt niet van rode bieten. Later wil Mik profvoetballer worden. Mik voorspelt een 3-1 winst voor WHS. Wij wensen Mik veel plezier tijdens de wed strijd WHS 1 – DBGC 1.

 • Bron: Eendrachtbode 19-10-23

  Kopbal Machiel den Engelsman afgekeurd

  Winnende treffer WHS gaat niet door in Yerseke

  WHS hield een 2-2 gelijkspel over aan de uitwedstrijd tegen Yerseke, maar de winnende treffer van Machiel den Engelsman werd afgekeurd.

  Het gaat boven verwachting’’, zegt de verdediger, die bij hoekschoppen vaak naar voren gaat om zijn kopkracht te benutten. De Setallanders staan zevende in de 2e klasse E met 5 punten uit 4 wedstrijden dankzij 1 overwinning, 2 gelijke spelen en 1 verliespartij. Er staan nog vijf ploegen onder WHS, waaronder Yerseke en DBGC, dat 28 oktober naar de Waaje komt. ,,Aan deze tussenstand had niemand gedacht’’, zegt Den Engelsman. Dit gezien het gemis aan slagkracht in de voorhoede ten opzichte van vorig seizoen. ,,Bijna stonden we op 9 punten als we van Yerseke en MZC hadden gewonnen in plaats van gelijk gespeeld.’’ En volgens Den Engelsman had dat zaterdag gekund toen hij in de 86ste minuut met een rake kopbal doel trof. ,,Gijs den Ouden kopte een vrije trap van Stijn Bevelander terug en ik kopte die goed in. Terwijl ik juichte voor deze winnende goal vlagde de grensrechter voor buitenspel. De 71-jarige scheidsrechter Uitterhoeve twijfelde, zo vertelde hij later, maar hij ging toch mee met de grensrechter. We protesteerden nog wel, maar Yerseke hervatte heel snel de wedstrijd, dus wij moesten ook vlug alert zijn.’’

  Uitblinker Claude van Zomeren bracht WHS in Yerseke in de zesde minuut op voorsprong na een dieptepass van Joost van Dijke. Daarna kwam de thuisclub flink opzetten, maar pas vlak voor rust viel de gelijkmaker: 1-1. Een onbezonnen overtreding leverde Van Zomeren geel op, maar dat werd in de tweede helft weer vergeten toen hij de gelijkmaker scoorde. Kort na de hervatting liep Yerseke uit naar 2-1 toen Kevin Schaegen voor vermeend buitenspel bleef staan. Van Zomeren herstelde in de 54ste minuut het evenwicht en na die 2-2 bleef WHS hard knokken voor de zege. Trainer Koos Waslander zette twee verse krachten in: Gijs den Ouden en Werner Marsman in plaats van Kevin Schaegen en Mees Bevelander. Tom de Ruijter kreeg nog een mooie kans, maar kon net niet bij de bal om te scoren. Yerseke drong aan, maar WHS bleef overeind en was uiteindelijk heel blij met het gelijkspel. Zaterdag 28 oktober de thuiswedstrijd tegen DBGC uit Oude Tonge, maar vijftien WHS spelers blazen deze week eerst even uit in Portugal. Daarom was er dinsdag geen training. Vanavond en zaterdag worden ze weer op de Waaje verwacht om weer fit te worden.

   

 • Bron: Eendrachtbode 19-10-23

  Topscorer 1e standaardteams Eiland Tholen 19 oktober 2023

   

                                 1. Rob den Engelsman     (Noad) 8

                                2. Frank den Engelsman  (Noad) 7

                                3. Youri Boudou (Tholense Boys) 4

   

  Twee uitschieters bij de vijftien doelpunten op de vierde competitiedag. Frank den Engelsman maakte er maar liefst vier voor Noad in de derby tegen Smerdiek. Claude van Zomeren was bij WHS het goudhaantje met twee goals. De top drie ziet er heel anders uit dan vorige week met nu maar 1 speler per positie. En de familie Den Engelsman bezet de nummers 1 en 2. Noad heeft in vier wedstrijden nu al 23 doelpunten gemaakt, waarin de broers Rob en Frank een groot aandeel hadden. Youri Boudou bezet de derde stek. Hij maakte zijn vierde goal en ploeggenoot Raymond ten Voorden zijn derde treffer. Ook Claude van Zomeren van WHS was toe aan zijn derde doelpunt. Voor het eerst scoorden zaterdag Kevin Uijl en René de Groen van SPS, Rick Schrier en Julien Vermeulen van Smerdiek, Jos van der Jagt van Stavenisse en Matthijs van Stee van Tholense Boys

 • Bron: Eendrachtbode 12-10-23

 • Bron: Eendrachtbode 12-10-23

 • Bron: Eendrachtbode 05-10-23

 • Bron: Eendrachtbode 05-10-23

 • Bron: Eendrachtbode 28-09-23

 • Bron: Eendrachtbode 21-09-23

 • Bron: PZC: 19-08-23 Drie generaties De Witte leefden dezelfde droom: ‘Dat kun je wel verzinnen, maar niet uitstippelen’

  IN DE GENENIn onze zomerserie ‘In De Genen’ bespreken we met leden van Zeeuwse sportfamilies hoe zij hun passie voor de sport met elkaar delen. In aflevering vijf, tevens de laatste aflevering, familie De Witte. Vader Leon (53) en zijn zonen Armando (26) en Jeremy (23) hebben dezelfde voetbalgenen, maar gaan nu allemaal hun eigen weg.

  Ben van den Aarssen 18-08-23, 16:49 Bron: PZC

  Aan tafel in huize De Witte werd altijd al over voetbal gesproken. Daar verandert in het nieuwe seizoen niets aan. Voortaan kan zelfs het wel en wee van drie clubs worden belicht, met pa Leon als nieuwe hoofdtrainer van Tholense Boys en jongste zoon Jeremy die voor zijn kans gaat bij vierdedivisionist Halsteren. Armando is en blijft in Sint-Annaland keeper en aanvoerder van WHS. De eendracht aan tafel is onverminderd groot. ,,We zijn nooit gebotst.’’

  Het is een echt sporthoekje in de ‘s-Gravenkreek in Sint-Annaland. David Hage, lang bestuurslid bij WHS, woont naast hen. Ook Sander Goedegebuure als lid van de technische commissie en de selectiespelers Stijn Bevelander en Kevin Schaegen kunnen meedoen met het rondootje. De bal rolt overal, vroeger al.

  Pa (53) bracht Armando wekelijks naar NAC Breda en later RBC Roosendaal, tot aan het faillissement van de profclub. Hij heeft het nooit als een opoffering gezien. ,,Je bent zelf gek van voetbal, dat maakt het een stuk gemakkelijker. En ik was jeugdtrainer bij WHS en stak zelf ook wat op van de oefenstof.’’ Jeremy (23) zou ook naar RBC gaan, maar juist toen was het geld in Roosendaal op. ,,Ik heb in de voorbereiding geloof ik twee wedstrijdjes en een toernooi gespeeld en toen was het klaa

  Verkennen

  Als talentvolle goalie verkaste Armando (26) naar JVOZ en het Scheldemond College in Vlissingen. Weer werd naar pa gekeken voor het vervoer. ,,Elke ochtend zette hij mij rond zes uur af bij de bushalte in Poortvliet. Daar pakte ik de bus naar Bergen op Zoom en dan met de trein naar Oost-Souburg, waar ik een fiets had staan om naar school te gaan.’’

  Pa lacht bij de herinnering. ,,De allereerste keer zijn we op zondag gaan verkennen. Als vader wil je toch een beetje weten waar je zoon terechtkomt. We zijn meteen wel een wedstrijdje bij RCS gaan kijken.’’ Na avondtrainingen moest Armando vaak ook weer worden opgehaald, op het stationnetje Rilland-Bath. ,,Met die slechte verbindingen op Tholen was de bus was geen optie.’ 

  Als vader wil je toch een beetje weten waar je zoon terecht­komt

  Leon de Witte

  De WHS-doelman koestert al die momenten. ,,Ik heb het altijd gewaardeerd dat mijn ouders zoveel voor mij over hadden. Pa werkte als zelfstandige, dat maakte het gemakkelijker om snel te schakelen. Anders zou het niet mogelijk zijn geweest.’’

  Grootvader

  Leon de Witte mag met recht een clubicoon van WHS worden genoemd. Hij speelde als een sierlijke centrale verdediger 21 seizoenen en meer dan 500 wedstrijden in de hoofdmacht. Vele jaren was hij ook aanvoerder, zoals Armando dat nu is. Zijn voetbalgenen heeft Leon met liefde doorgegeven aan beide zoons.

  Van moederskant is er de familie Vroegop, met Leo en Siem ook als voetballers. Arie, de grootvader van Armando en Jeremy en vader van Leon, is vooral een fanatieke supporter. Leon: ,,Hij is er altijd bij. Dat was al toen ik zelf speelde en later met de jongens. Hij gaat ook kijken naar de jeugdteams van WHS die door hen getraind worden.’’ Zijn mening over een potje geeft Arie niet gauw, zegt Leon. ,,Dat moet je echt uit hem trekken.’’ Opa is wel altijd duidelijk, lacht Jeremy. ,,Het is goed of slecht, een tussenweg bestaat voor hem niet.’’

  Hekel aan verliezen

  Het karakter van opa sijpelt door de generaties heen. Leon de Witte houdt het ook liever kort. ,,Als ik spelers iets met twee woorden duidelijk kan maken, ga ik er geen hele zin van maken.’’ Pa De Witte ziet op zijn beurt veel van zichzelf in zijn zoons terug. ,,We hebben allemaal een hartgrondige hekel aan verliezen.’’

  WHS werd in 2022 kampioen in de derde klasse, een droomseizoen voor drie generaties De Witte. © Pix4profs/Iman Fase

  Na een nederlaag zijn ze geen van drieën gemakkelijk aanspreekbaar. Leon: ,,Ik heb er zelfs last van tot de dinsdagavondtraining. Pas dan kan ik de knop omzetten.’’ Armando herkent die frustraties. ,,In de wedstrijd zit ik vol in de emotie en zeg ik wat ik denk, ook richting medespelers en arbitrage. Niet altijd handig als je aanvoerder bent.’’ Jeremy is niet veel anders. ,,Maar ik kan het net wat ingetogener verwoorden. En zo lang als pa dragen we een nederlaag ook niet mee.’’

  Omgaan met kritiek

  Pa heeft zijn beide zoons lang onder zijn hoede gehad, in de jeugd al en later vijf jaar als hoofdtrainer van WHS. Niemand had last van die dubbelrol, zegt pa. ,,We zijn nooit gebotst. Al was ik misschien voor hen net een beetje strenger dan voor de rest.’’

  Armando was vaak toeschouwer bij de jeugdwedstrijden van zijn jongere broer. ,,Jeremy werd door hem echt wel wat harder aangepakt.’’ Pa legt het uit als een compliment. ,,Van iemand met meer kwaliteiten mag je meer vragen dan van anderen.’’ Als keeper van het eerste werd Armando door zijn vader ook vaak op zijn verantwoordelijkheden gewezen, en niet altijd in zondagse woorden. ,,Als het in de laatste lijn niet goed stond, sprak hij mij aan.’’ 

  De kritiek was altijd op de inhoud, nooit persoon­lijk

  Jeremy de Witte

  Jongere broer Jeremy heeft altijd goed kunnen omgaan met de kritiek van pa. ,,Natuurlijk kreeg je het van hem te horen als het beter kon. In de wedstrijd, in de kantine en hier aan tafel. Maar het was altijd op de inhoud en de details, nooit persoonlijk.’’

  Keuzes

  In het vijfde en laatste jaar van Leon de Witte als hoofdtrainer van WHS kwam alles samen. De ploeg werd met glans kampioen in de derde klasse. Met ook nog eens de neven Arvin en Rik als basisspeler, en de andere neef Renaldo die op de deur van de hoofdmacht klopte. Een absoluut hoogtepunt, zegt Leon. ,,Zoiets kun je wel verzinnen, maar niet uitstippelen.’’ De broers halen opa Arie erbij. ,,Hij had vijf kleinzonen in die selectie, zo bijzonder.’’

  Ruim een jaar later is alles anders. WHS moet in de tweede klasse bouwen aan een nieuw team. Om te beginnen onder interim-trainer Piet de Rijke, de de plotseling vertrokken John de Frel waarneemt tot er een definitieve opvolger is gevonden. Pa Leon pakt na een sabbatical de draad op bij het naar de vierde klasse afgezakte Tholense Boys, de grote concurrent van weleer.

  Natuurlijk werden alle keuzes in huize De Witte uitgebreid besproken, ook de overstap van Jeremy naar vierdedivisionist Halsteren. Pa heeft de ambities van zijn beide zonen altijd gestimuleerd. ,,Je moet aan het eind van je loopbaan nooit het gevoel hebben dat je ergens een kans hebt laten liggen. Ook dat is wel wat ons bindt: we gaan er altijd voor de volle honderd procent voor.’’

   

 • VoetbalJournaal dec 2018