• Uitgelicht ( Sven door KNVB )

  19 apr 2024
 • Uitgelicht

  SVEN DE VIET (23): JEUGDWEDSTRIJDSECRETARIS BIJ VV WHS

  KNVB Media

  Sven de Viet: "Als wedstrijdsecretaris ben je heel hands-on bezig." - Foto: KNVB Media

  Als mannetje van vier jaar meldde Sven de Viet zich aan bij de Smurfen van VV WHS. Ruim 20 jaar later is hij degene die er – mede – voor zorgt dat jeugd lekker kan voetballen. Sven is namelijk jeugdwedstrijdsecretaris van de dorpsclub uit het Zeeuwse Sint-Annaland. "Ik vind het belangrijk dat ook het geluid van de jonge generatie doorklinkt in het clubbeleid."

  Naam: Sven de Viet (23)
  Team: Zaterdag 3 bij VV WHS uit Sint-Annaland
  Functie: jeugdwedstrijdsecretaris
  Werk: corporate recruiter

  Saamhorigheidsgevoel

  "Het wordt ons met de paplepel ingegoten dat je je voor de vereniging inzet."

  "WHS is een echte Zeeuwse dorpsclub. Sint-Annaland – of zoals we zelf zeggen Stalland – telt zo’n 4.000 inwoners. Van hen zijn er 500 betrokken bij onze vereniging. Als lid of vrijwilliger. Lid worden is bijna vanzelfsprekend; dat gaat van vader op zoon en van moeder op dochter. Als dorpelingen zien we elkaar allemaal op de vereniging. Sint-Annaland ligt op het eiland Tholen en elk dorp hier heeft zijn eigen karakter. Wij zijn ondernemingsgezind, hebben een groot samenhorigheidsgevoel en organiseren veel activiteiten. Het wordt ons met de paplepel ingegoten dat je je voor de vereniging inzet."

  Van smurf tot bestuurslid

  "Op mijn vierde begon ik met voetballen. Bij de Smurfen. Inmiddels speel ik als centrale verdediger in het derde, een gezelligheidsteam. Vier jaar geleden gaf ik me op voor de jeugdcommissie. Binnen een half jaar was ik daar voorzitter van. Dan treed je automatisch toe tot het bestuur. Mijn voornaamste taak is het wedstrijdsecretariaat van de jeugd. Dat is een functie op de achtergrond. Je zet achter de schermen de lijnen uit, zoals het faciliteren van de wedstrijden, teamindelingen, contact met jeugdleiders, wedstrijdwijzigingen en afgelastingen verwerken. Maar ook contacten leggen met de KNVB en andere verenigingen. Voor veel partijen ben je een aanspreekpunt."

  Hands-on

  "Ja, waarom past dit bij mij? Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en pak graag dingen op. Als wedstrijdsecretaris ben je heel hands-on bezig. Ik kan snel schakelen en zaken regelen als dat wordt gevraagd. Bijvoorbeeld als wedstrijden worden afgelast. Dan moet je snel met een aantal mensen contact opnemen, zoals teamleiders en de uitteams. Vervolgens zo snel mogelijk alles opnieuw inplannen."

   

  "In mijn persoonlijk leven en werk als corporate recruiter heb ik zeker baat bij deze bestuursfunctie."

  Jeugd voetbal met plezier

  "Ik ben jeugdwedstrijdsecretaris geworden omdat ik het leuk vind om de jeugd te zien voetballen. Juist daar zie je de basisbeginselen van het voetbal terug. Gewoon lekker spelen, met lol en plezier. Bij de senioren kunnen er wel eens andere belangen spelen, maar bij kinderen staat het plezier voorop. Dat spreek me gewoon het meeste aan."

  Nieuwe generatie

  "De nieuwe generatie denkt anders dan gepensioneerden of mensen van middelbare leeftijd. Daar kan niemand omheen. Het was mijn voornaamste drijfveer om in het bestuur te stappen. Ik vind het belangrijk dat ook het geluid van de jongere generatie in het beleid doorklinkt. Een tijdje terug hadden we een discussie in het bestuur over ‘de jeugd van tegenwoordig’; waar ik dus ook bij hoor. Vroeger draaide hier voor de mensen bijna alles om het voetbal en de vereniging. Twee keer trainen en op zaterdag de wedstrijd. Maar voor onze generatie bestaat het leven niet alleen uit voetbal. We hebben meer interesses, zoals social media. Dat probeer ik dan uit te leggen. Probeer je ook te verplaatsen in jonge leden, zodat we daar als bestuur op in kunnen springen. Met die mix en diversiteit in het bestuur kom je altijd verder als vereniging."

  Netwerk opbouwen

   

  "Ik vind het belangrijk dat ook het geluid van de jongere generatie in het beleid doorklinkt."

  "In mijn persoonlijk leven en werk als corporate recruiter heb ik zeker baat bij deze bestuursfunctie. Je bouwt verantwoordelijkheidsgevoel op. En ik heb me ontwikkeld op communicatief vlak. Ik moet veel communiceren met de mensen om me heen, een netwerk opbouwen. Dankzij het voetbal heb ik daar in geïnvesteerd. Als ik nu naar andere verenigingen ga, is het heel makkelijk binnenkomen en contact krijgen met de juiste mensen. Ook heb ik geleerd om standvastig te zijn. Je moet als wedstrijdsecretaris wel eens beslissingen nemen waar niet iedereen het mee eens is. Dan moet je toch achter je besluit blijven staan en het goed uitleggen. Een andere situatie vraagt juist weer om wat water bij de wijn te doen. Dat is een kwestie van goed inschatten."

  Leeftijd speelt geen rol

  "Het feit dat ik ‘pas’ 23 jaar ben, is nooit een issue geweest. Dat heb ik echt nooit ervaren. De mensen kloppen juist makkelijk bij me aan als er iets speelt. Dan gaan we samen kijken hoe we het zo snel en soepel mogelijk kunnen oplossen. Nee hoor, leeftijd is nooit een probleem geweest. Sterker, om me heen hoor ik wel eens dat ik over een paar jaar voorzitter van WHS ben. Laat ik het zo zeggen: ik sluit het niet uit."

   

  ( of bekijk het bericht op de site van de KNVB, KLIK DAN HIER